Запали свічку пам'яті 28 листопада 2020 року


 Книги про голодомор, які Ви можете взяти в нашій бібліотеці


Це перше в Україні видання ключових праць відомого американського історика. Це – аналітичний щоденник злетів і падінь, поразок і перемог молодої української держави. Наукова рецепція Голодомору Джеймса Мейса носить яскраво виражені ознаки пошуку суто політичних причин цього страхітливого явища. Лейтмотив книжки – конкретні питання політики, економіки, культури, своєрідна соціальна діагностика паталогій суспільства і держави, пошук оптимальних рішень універсального непроминального значення. Становлення громадянського суспільства, свобода слова, свобода особистості – ці та багато інших актуальних питань розглядаються на основі гуманістичних світоглядних концепцій за допомогою широкого інтелектуального інструментарію, яким блискуче володів видатний американець з українським серцем. 


 Книга свідчень — це своєрідний історичний довідник про подробиці народної трагедії убієних голодом наших співвітчизників. Кожне свідчення достовірно відтворює тодішній трагізм українського селянства, це — своєрідне очищення перед народом і своєю совістю. В книзі чітко переплітаються дві події — колективізація і спричинений голод. Поряд з хліборобами трагізм українського народу у своїх свідченнях розкривають поважні академіки Григорій Костюк, Олександр Мазуркевич, письменники Кузьма Гриб, Олександр Брянський (Саша Красний), Богдан Чалий, Василь Кравчук. 

Роман українського письменника михайла Потупейка присвячений трагічній добі колективізації та голодомору 1932-1933 років. 

"Матерям, що загинули голодною смертю на Україні в роках 1932-1933", - посвята. Так Улас Самчук почав свій роман - перший художній твій про події Голодомору. Жах трагедії голодомору  подається крізь призму образу Марії, яка на сімдесятому році життя зазнає в 33-му голоду. Ця жінка уособлює саму Україну.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Історія Брехні: Як і чому ми обманюємось? Чого слід навчити дітей